Головна / Блог / Новини / Йододефіцит: чим небезпечний і як його подолати?

Йододефіцит: чим небезпечний і як його подолати?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, дефіцит йоду в організмі – це одне із найпоширеніших неінфекційних захворювань у світі. На нього страждає 1,8 мільярда людей на планеті. Воно може протікати непомітно, тож люди навіть не здогадуються про свій недух, але він у значній мірі впливає на якість життя дорослих та розвиток дітей. Одеський обласний центр громадського здоров’я вирішив нагадати про небезпеку йододефіциту та способи його подолання. 

Навіщо нам йод?

Цей мікроелемент бере безпосередню участь у роботі щитоподібної залози та продукуванні гормонів, які впливають на розвиток та регуляцію функцій нервової, серцево-судинної, кістково-м’язової систем, а також органів травлення, репродуктивної функції та психіки. Особливу потребу в йоді мають вагітні та діти у період росту і когнітивного розвитку. Адже його нестача може призвести до затримки росту, порушення розумової активності та обміну речовин. 

Скільки треба?

Для українців норми фізіологічних потреб йоду наступні:

  • 90 ‒ 150 мкг для дітей та підлітків;
  • 150 мкг для дорослих;
  • 200 мкг для жінок під час вагітності та лактації.

Як проявляється йододефіцит?

Велика проблема дефіциту йоду в тому, що його прояви часто списують на інші недуги або просто на втому від роботи, тож не звертаються до лікаря і не отримають необхідної допомоги. Тож важливо бути уважним до власного здоров’я, тримати контакт із сімейним лікарем і обговорювати з ним усі зміни свого самопочуття, щоб не пропустити симптоми йододефіциту, серед яких:   

  • відчуття втоми;
  • неуважність;
  • поганий настрій;
  • біль у серці;
  • задуха;
  • порушення менструального циклу;
  • постійне відчуття холоду;
  • різкі коливання маси тіла.

Як із цим боротися?

Елементарною профілактикою йододефіциту є збалансований та різноманітний раціон харчування. У меню вашої родини обов’язково мають продукти із високим вмістом йоду:

  • морепродукти та біла риба;
  • морська капуста (ламінарію);
  • овочі: картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, шпинат;
  • фрукти: банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма;
  • яйця та молоко;
  • яловичина;
  • волоські горіхи;
  • йодована сіль.

Не варто приймати препарати йоду без попередньої консультації з лікарем. 

 

Підготувала Анна Мячина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *