Сальмонельоз в Одеській області: що потрібно знати працівникам харчоблоків?

Logo
Головна / Блог / Новини / Сальмонельоз в Одеській області: що потрібно знати працівникам харчоблоків?

У січні 2021 року в місті Чорноморськ Одеської області був зафіксований спалах сальмонельозу у дитячому садочку. Зазначимо, що хвороби харчового походження, особливо такі, які супроводжуються діареєю, можуть мати тяжкий перебіг та наслідки у дітей. Тому Одеський обласний центр громадського здоров’я вважає за потрібне нагадати адміністраціям дитячих закладів, працівникам харчоблоків та членам батьківських комітетів про те, що до організації харчування дітей слід ставитися особливо відповідально.

Для уникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих садках, таборах, школах тощо необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • У кожному харчоблоці/їдальні повинні бути раковини для миття рук з підведеною через змішувачі гарячою і холодною водою;
  • Раковини повинні бути забезпечені милом, паперовими рушниками або індивідуальними серветками;
  • У харчоблоці необхідно працювати в спеціальному одязі (халат, куртка, хустка чи ковпак). Забороняється відвідувати місця загального користування і туалет у спецодязі;
  • Необхідно проводити щоденний медичний огляд працівників харчоблоку;
  • Працівники харчоблоку, приходячи в дошкільний/шкільний заклад, мають залишити у роздягальні чи спеціальній шафі: верхній одяг, головний убір, персональні речі. Так само необхідно змінити вуличне взуття на робоче, яке необхідно зберігати окремо від вуличного;
  • Необхідно під час робочого дня стежити за тим, щоб одяг був чистим та охайним.
  • До роботи можуть допускаються тільки ті особи, які мають дані про проходження медичного огляду.

Крім того, працівники харчоблоку мають дотримуватися особистої гігієни. Найважливішим є миття рук:

  • по прибутті в заклад;
  • перед тим, як зайти до харчоблоку;
  • щоразу перед тим, як повернутися до харчоблоку з іншого місця, зокрема з туалету;
  • після кожного забруднення;
  • переходячи від одного виду обробки продуктів до іншого;
  • перед тим, як розпочати роздачу їжі;
  • по закінченню роботи.

Якщо кухар захворів, а тим більше виникли дискомфортні явища у шлунку, необхідно негайно звертатись до лікаря!

Олена Панкова, лікар-інфекціоніст