Цукровий діабет

Гестаційний діабет

Logo
Головна / Цукровий діабет / Гестаційний діабет

Зміст

Гестаційний цукровий діабет (гестаційний діабет) – це стан високого рівня цукру в крові протягом 2 триместру вагітності, який зазвичай розпочинається приблизно на 24-му тижні. У 25% вагітних жінок розвивається гестаційний діабет.  У жінок може розвитися гестаційний діабет, навіть якщо вони не хворіли на діабет до вагітності. Жінки з гестаційним діабетом мають ризик для здоров’я: прееклампсія (високий кров’яний тиск під час вагітності), кесарів розтин та ризик появи дітей, більших за норму, що може збільшити ризик ускладнень під час пологів.

У багатьох випадках гестаційний діабет проходить після народження дитини, хоча у матері на 67% вищий ризик його повторного розвитку в майбутній вагітності. Вона також має високий ризик розвитку діабету 2 типу в певний момент у майбутньому.

Симптоми гестаційного діабету

Рідко коли гестаційний діабет викликає симптоми. Якщо у вас виникнуть симптоми, вони, ймовірно, будуть слабкими. Вони можуть включати:

  • втома
  • затуманений зір
  • надмірна спрага
  • надмірна потреба в сечовипусканні
  • хропіння

Причини розвитку гестаційного діабету

Точна причина гестаційного діабету невідома, але гормони, ймовірно, відіграють певну роль. Коли ви вагітні, ваше тіло виробляє більшу кількість деяких гормонів, включаючи:

  • плацентарний лактоген людини (hPL)
  • гормони, що підвищують резистентність до інсуліну

Ці гормони впливають на вашу плаценту і допомагають зберегти вагітність. З часом кількість цих гормонів у вашому організмі збільшується. Вони можуть зробити ваш організм стійким до інсуліну, гормону, який регулює рівень цукру в крові.

Інсулін сприяє переміщенню глюкози з крові в клітини, де він використовується для отримання енергії. Під час вагітності ваше тіло, природно, стає дещо стійким до інсуліну, завдяки чому в крові надходить більше глюкози, яка передається дитині. Якщо інсулінорезистентність стає занадто сильною, рівень глюкози в крові може ненормально підвищуватися. Це може спричинити гестаційний діабет.

Фактори ризику гестаційного діабету:

  • вік старше ніж 25 років
  • високий кров’яний тиск
  • сімейна історія діабету
  • надмірна вага до того, як ви завагітніли
  • набір ваги більше, ніж зазвичай, під час вагітності
  • вагітність більш ніж однією дитиною
  • народження дитини вагою більше ніж 4,5
  • гестаційний діабет у анамнезі
  • незрозумілий викидень або мертвонародження у анамнезі
  • вживання глюкокортикоїдних препаратів
  • синдром полікістозу яєчників (СПКЯ), посилена пігментація шкіри або інші захворювання, пов’язані з резистентністю до інсуліну в анамнезі
  • африканські, корінні американські, азіатські, чи латиноамериканці родичі

Засоби діагностики гестаційного діабету:

Тест на глюкозу

Деякі лікарі можуть почати з тесту на глюкозу. Підготовка до цього тесту не потрібна.

Ви будете пити розчин глюкози. Через одну годину ви отримаєте аналіз крові. Якщо рівень цукру в крові високий, лікар може провести тригодинний пероральний тест на толерантність до глюкози. Це вважається двоступеневим тестуванням.

Деякі лікарі взагалі пропускають тест на глюкозу і проводять лише двогодинний тест на толерантність до глюкози. Це вважається однокроковим тестуванням.

Однокроковий тест

  1. Ваш лікар розпочне з тестування рівня цукру в крові натще.
  2. Вони попросять вас випити розчин, що містить 75 г (г) вуглеводів.
  3. Через годину та дві години вони знову перевірять рівень цукру в крові.

Вони, ймовірно, діагностують у вас гестаційний діабет, якщо у вас з’являться будь-які з наведених нижче показників рівня цукру в крові:

  • рівень цукру в крові натще що перевищує або дорівнює 5,1 ммоль/л
  • одногодинний рівень цукру в крові, що перевищує або дорівнює 10,1 ммоль/л
  • двогодинний рівень цукру в крові, що перевищує або дорівнює 8,5 ммоль/л

 Лікування та засоби попередження гестаційного діабету

Гестаційний діабет поділяється на два класи.

Клас А1 використовується для опису гестаційного діабету, який можна контролювати лише дієтою. Людям із гестаційним діабетом класу А2 для контролю стану потрібен інсулін або пероральні препарати.

Якщо у вас діагностовано гестаційний діабет, ваш план лікування буде залежите від рівня цукру в крові протягом дня. У більшості випадків лікар порадить перевірити рівень цукру в крові до і після їжі, а також керувати своїм станом, харчуючись здорово та регулярно займаючись спортом.

У деяких випадках вони також можуть додавати ін’єкції інсуліну, якщо це необхідно. За даними деяких досліджень лише від 10 до 20 відсотків жінок із гестаційним діабетом потребують ін’єкції інсуліну для контролю рівня цукру в крові. Якщо ваш лікар заохочує контролювати рівень цукру в крові, вам необхідно буде придбати спеціальний прилад для контролю глюкози в крові. Лікар може також призначити вам ін’єкції інсуліну, поки ви не народите. Спитайте свого лікаря про правильний час ін’єкцій інсуліну щодо прийому їжі та фізичних вправ, щоб уникнути низького рівня цукру в крові. Ваш лікар також може сказати вам, що робити, якщо рівень цукру в крові падає занадто низько або постійно перевищує необхідний.

Збалансоване харчування є ключовим для правильного управління гестаційним діабетом. Зокрема, жінки з гестаційним діабетом повинні звертати особливу увагу на споживання вуглеводів, білків та жирів.

Регулярне харчування – кожні дві години – також може допомогти вам контролювати рівень цукру в крові.

Вуглеводи

Правильний інтервал продуктів, багатих вуглеводами, допоможе запобігти стрибкам цукру в крові.

Ваш лікар допоможе вам точно визначити, скільки вуглеводів ви повинні їсти щодня. Вони також можуть рекомендувати звернутися до дієтолога, який допоможе скласти план харчування.

Вибір здорових вуглеводів включає:

  • Цільнозернові продукти
  • коричневий рис
  • квасолю, горох, сочевицю та інші бобові культури
  • овочі, багаті крохмалем
  • фрукти з низьким вмістом цукру

Білок

Вагітним жінкам слід їсти дві-три порції білка щодня. Хорошими джерелами білка є нежирне м’ясо та птиця, риба та тофу.

Жир

Корисні жири, які потрібно включити у свій раціон, включають несолені горіхи, насіння, оливкову олію та авокадо.

Що не потрібно їсти при гестаційному діабеті?

Не приємно уникати улюблених страв, але є безліч смачних альтернатив. Ви маєте уникати продукти, такі як білий хліб, і взагалі все, що містить багато цукру.

Наприклад, ви повинні уникати наступного:

  • фастфуд
  • алкогольні напої
  • хлібобулочні вироби, такі як булочки, пончики або тістечка
  • смажену їжу
  • солодких напоїв, такі як газована вода, сік та підсолоджені напої
  • цукерок
  • дуже крохмалистих продуктів, таких як біла паста та білий рис,
  • підсолоджених круп, цукрових гранол та підсолоджених вівсяних пластівців

Ускладнення гестаційного діабету

Гестаційний діабет може викликати ускладнення як у вас, так і у вашої дитини, але пам’ятайте, що ви в змозі тримати все під контролем. Ось кілька ускладнень, з якими ви можете зіткнутися, яких можна уникнути, керуючи своїм здоров’ям у свого лікаря.

Додаткова кількість глюкози в організмі може змусити дитину набирати вагу. Більша дитина ставить під загрозу процес народження, оскільки:

  • може з’явитися велика кровотеча
  • може з’явитися екстрене показання до кесарева розтину
  • дитині може бути важко підтримувати рівень цукру в крові стабільним після народження

Гестаційний діабет також збільшує ризик високого кров’яного тиску під час вагітності. У більшості випадків гестаційний діабет зникає після народження дитини. Однак для деяких людей високий рівень цукру в крові може зберігатися і після вагітності. Це називається діабетом 2 типу. Гестаційний діабет також підвищує ризик розвитку діабету в подальшому житті. Після народження і вас, і вашу дитину перевірятимуть на діабет.

Щоб переконатися, що ви зменшуєте ризик ускладнень, поговоріть зі своїм лікарем щодо подальшого догляду до та після народження дитини.